Modul 2: Förbättring av teknisk expertis och datahantering
Modul 2 består av två olika delar: 1) Att förbättra den tekniska expertisen och säkerställa sensorharmonisering, och 2) Att förbättra leveransen av data till internationella arkiv. SLU och SMHI är de ledande organisationerna (MLO) för Modul 2.
Att förbättra den tekniska expertisen och säkerställa sensorharmonisering
Målet med den första delen av Modul 2 är att bygga upp nationell teknisk expertis och kapabiliteter för att stödja prioriterad datainsamling och svensk fartygsbaserad forskning. Den består av två huvudsakliga åtgärder: utveckling och stöd av ett nationellt nätverk för marina tekniker (NMTN), och nationell harmonisering av ombordmonterade sensorer. Du kan läsa mer om det nationella nätverket för marina tekniker här.
NMTN är öppet för alla tekniker eller forskningsingenjörer som arbetar på svenska forskningsfartyg och marin vetenskaplig utrustning, oavsett om deras organisation är en officiell SWERVE-organisation eller inte. Utbildningstillfällen kommer att kommuniceras nationellt, med öppet tillträde till workshops där det är möjligt. Om deltagandet är begränsat, kommer prioritering att avgöras av modullederen från fall till fall och kan, utöver vetenskaplig excellens, involvera en "först till kvarn"-metod eller baseras på en teknikers arbetskrav. Ett mål för NMTN är att utöka poolen av utbildade tekniker som kan röra sig mellan fartyg antingen för felsökningsstöd eller som ombordstekniker. Detta förbättrar erfarenhet och professionell utveckling, säkerställer nationellt högkvalitativt tekniskt stöd till alla forskare och stöder effektiva fartygsoperationer. Involvering av forskningsingenjörer från SMaRC och tekniker från EMBRC-infrastrukturer kommer att säkerställa samarbete inom gemenskapen, gemensam utbildning och kapacitetsutveckling för alla nationella marina tekniker.
Att förbättra leveransen av data till internationella data arkiv.
Målet med den andra delen av Modul 2 är att förbättra tillgången till data för alla användare, både nationellt och internationellt, i enlighet med FAIR-principerna. Användare av dessa data inkluderar forskare samt klimat- och ekosystemmodellering för prediktion och prognoser. Andra användare inkluderar den internationella fjärranalysgemenskapen (genom olika kalibrerings-/valideringsinsatser), den marina teknikgemenskapen (sjöfartskonstruktion, energi, sensor- och plattformsteknik) och industrin (bottenkartläggning, fiskeriförvaltning).
Denna modul kommer att koordinera insamling, kvalitetskontroll, standardisering och dataleverans för att säkerställa ett dataflöde till COPERNICUS och EMODnet (European Marine Observations and Data Network), som har väl etablerade policies som är i linje med FAIR-datapriniperna. Viss data kan vara känslig och kommer inte att göras offentligt tillgänglig om inte tillstånd har beviljats genom de lämpliga svenska processerna.