Bild
Forskningsfartyget Ocean Surveyor
Länkstig

Ocean Surveyor

Ocean Surveyor är byggd 1989 och fullt moderniserad 2022. Hon har dieselelektrisk framdrivning med lågljudande reversibla propellrar och två sidostyrare i varje skrov. Fartyget har Dynamic Positioning klass 0 och erbjuder autopilot, DP och manuell kontroll. Ocean Surveyor kan vara till sjöss i upp till två veckor och är utrustad med avancerade instrument för omfattande bottenkartläggning. Fartyget kan täcka många aspekter, från undervattensfotografi till undersökning och kartläggning av berggrund ner till 2 kilometer med centimeterprecision. Dess expertis säkerställer noggrann datakartläggning, borrning och avbildning både på ytan och vid havsbotten.

Tillgänglighet och möjligheter

Ocean Surveyor används av Sveriges geologiska undersökning (SGU) för geologisk kartläggning av havsbotten inom den svenska ekonomiska zonen. En vecka varje år avsätts för att stödja en SWERVE-forskningsresa. Ocean Surveyor har avancerade kapabiliteter för multibands- och seismiska undersökningar, men det bör noteras av potentiella användare att beroende på intresseområdet och de planerade operationerna, kan det krävas säkerhetsklarering för deltagarna i resan, samt en extra kostnad för att få stöd från SGU:s marina undersökare/tekniker, som krävs om den utrustningen ska användas.

Verksamhetsområde

Ocean Surveyor kan operera var som helst inom den svenska ekonomiska zonen. Det bör noteras att SWERVE-resor med Ocean Surveyor kommer att vara maximalt 1 vecka, vilket inkluderar transit till studieområdet från hemmaport (Stockholm).